: 8420 Knebel

: 86 12 98 58

: fabrikkernes-depot@mail.dk

 

Telefon

Mail

Afrundet rektangel: http://www.fabrikkernes-depot.dk/shop

Fabrikkernes Depot

Brøsbjergvej 13

Telefon

Mail

Fabrikkernes-Depot

Det rigtige valg

Størrelsesskema

Brugsanvisning

Gummiallergi

Myter/historie

Risikoanalyse

Fremstilling

Bestilling

Kontakt

Forsiden

Butik

Kondomet - lidt myter og historie

 

Oprindelse:

Hvornår de første kondomlignende produkter er blevet lavet, ligger i det uvisse, men der findes rimeligt bevis for, at noget som kunne ligne et kondom og havde kondomets funktion, er blevet anvendt i mere end to tusinde år.

 

Op igennem tiden har mennesker hele tiden prøvet at finde metoder til at undgå graviditet og seksuelt overførte sygdomme, og fra den tid kan nævnes at kineserne siges at have brugt rispapir smurt ind i olie, og grækerne blindtarmen fra en ged. Fra tidligere kan også nævnes: Klude, svampe eller plantedele vædet med urteudtræk eller forskellige olier, og utallige hylstre lavet af alt lige fra læder og stof til forskellige dyreorganer, der havde en egnet størrelse. Dog var den mest anvendte metode til at undgå uønsket svangerskab dengang - tilbagetrækning, det vil sige, at manden trak sin penis tilbage lige inden sædafgang, en meget usikker metode, men dengang havde man jo heller ikke et kæmpe udvalg af kondomer fra Fabrikkernes Depot.  

 

Der er altså flere sandsynlige muligheder for kondomets oprindelse, men det eneste der er fælles for dem alle er, at de nævnte løsninger har været anvendt, men at ingen af dem kan bekræftes som værende den endegyldige oprindelse af kondomet.

 

Her er nogle eksempler på kondomets oprindelse, de har alle en rimelig baggrund i historien, men ingen kan siges at være den rigtige:

a.

Den Italienske læge Gabriello Falloppio (1523-1562), beskriver i sin bog "MORBO GALLICO" udgivet i 1564 om en opdagelse kaldet "Fallopian tubes", det er et stof hylster præpareret med urter og salt, til beskyttelse mod kønssygdomme.

 

b.

Legenden siger også, at den engelske kong Charles den II, en berømt "skørtejæger" (regent 1660-1680), som havde et utal af børn med sine lige så utallige elskerinder, skylder sin læge, Doctor Condom megen tak for opfindelsen af et kondom lavet af en fåretarm, som i en noget forbedret udgave stadig fabrikeres den dag i dag og bruges af ganske få. (Fourex, Natural Skins)

 

c.

I 1912 var der en tysker, hvis navn vi ikke endnu har kunnet finde, der indgav patent på et "kondom" vist nok lavet af indvolde fra en fisk.

 

Navnet:

I virkeligheden er der heller ingen, der ved hvorfra navnet kondom stammer, men mest sandsynligt er de latinske verber "Condere", som betyder beskytter, eller "Condus", som betyder beholder, men også den engelske militærlæge Colonel Quondam er nævnt som navngiver, lige som ovennævnte kong Charles den II's læge Doctor Condom. Og så er der byen Condom i Gascony i Frankrig, som også er blevet nævnt som en mulighed, men igen - ingen af tingene kan bekræftes som det rigtige.

 

Kondomet i dag:

Allerede i 1839 opfandt Charles Goodyear en proces til behandling af naturgummi, så gummi kunne anvendes industrielt, og omkring 1844 kom de første luftfyldte cykelslanger, men først omkring 1930-32, bliver der produceret kondomer i gummi, der lignede de produkter, vi anvender i dag, men det har hidtil været umuligt, at få en nøjagtig datering, nok fordi produktet, dengang var belagt med et enormt tabu.